Slovníček vinařských pojmů
-
Publikováno: 06.09.2022 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Výběr z bobulí je jakostní víno s přívlastkem a toto označení vychází z jakostních tříd uváděných ve vinařském zákoně. Výběr z bobulí jsou vína, která se vyrábí z přirozeně vyzrálých až přezrá [...]
-
Publikováno: 07.02.2022 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Appassimento je unikátní metoda výroby vína, díky které vzniká především Amarone della Valpolicella a Valpolicella Ripasso. Tímto způsobem byly hrozny zpracovávány už v antickém Římě. Hrozny s [...]
-
Publikováno: 08.06.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Argaman je modrá odrůda révy pěstovaná v Izraeli, kříženec Carignanu a portugalské odrůdy Sezão. Argaman (hebrejsky „karmínový“) se původně používal jako barvířka - sloužil k nápravě barevných ne [...]
-
Publikováno: 24.05.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Školení (krášlení) vín v dubovém sudu (bariku) je základním způsobem zpracování vína.
-
Publikováno: 25.10.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Beaujolais je známá francouzská vinařská oblast v Burgundsku severně od Lyonu. V centrální části tohoto kraje se nachází zhruba 22 500 ha vinohradů, jejichž podloží tvoří štěrky, žula, jíl nebo k [...]
-
Publikováno: 31.05.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Šumivá vína s označením Cava se vyrábí stejně jako šampaňské tzn. tradiční metodou druhotným kvašením vína v láhvi. Přitom jejich cena je mnohem příznivější než u vín z oblasti Champagne. Za svou [...]
-
Publikováno: 25.10.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Základem slova crémant je výraz crème – tedy smetana nebo šlehačka, protože Crémant bezprostředně po nalití vytváří jemnou a zároveň hustou pěnu připomínající šlehačku. Co je Crémant Crémant j [...]
-
Publikováno: 12.08.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Děvín je aromatická bílá odrůda révy vinné vyšlechtěná na Slovensku. Jedná se o odrůdu vzniklou křížením Tramínu červeného a staré moštové odrůdy Veltlínského červenobílého. Pro obvykle vyšší obs [...]