Slovníček vinařských pojmů
-
Publikováno: 27.09.2022 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Co je MOPR? MOPR je bílá odrůda, která vnizkla křížením odrůd Můškát Ottonel a Prachtraube ve šlechtitelské stanici v Polešovicích a do listiny odrůd byla zapsána až poměrně nedávno - v roce 198 [...]
-
Publikováno: 11.03.2022 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Pinot Meunier - je vzácná modrá odrůda, ale červené víno se z ní často nevyrábí, protože je zároveň jednou ze tří povolených pro výrobu Champagne. U nás je osázena velice raritně. Skvělá růžová v [...]
-
Publikováno: 13.08.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Vínům odrůdy PIQUEPOUL BLANC [pikpul blank] přezdíváme "středomořský Ryzlink". Jsou to bílá, svěží, minerální vína s limetkovými tóny. Díky tomu, že pocházejí z jihofrancouzského Languedocu, maj [...]
-
Publikováno: 31.05.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Co je Prosecco? Prosecco je šumivé a perlivé víno z italské oblasti Veneto a Friuli, které je vyrobené z odrůdy Glera. Prosecca, která jsou vyráběna v devíti provinciích těchto dvou regionů, smí [...]
-
Publikováno: 27.05.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
V dnešní době tolik diskutovaný Resveratrol je sekundární metabolit, který ve vyšším množství najdete při chemickém rozboru červeného ovoce (rajčata, granátové jablko, černé moruše, jadérka černé [...]
-
Publikováno: 24.08.2021 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Susumaniello je italská odrůda révy vinné, která se pyšní jedním z nejroztomileji znějících názvů odrůd révy vinné na světě, dokud si nezajistíte překlad její etymologie. Název se pravděpodobně v [...]
-
Publikováno: 20.04.2022 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Původně francouzský termín terroir, výslovnost [teroá], se používá především ve vinařství. Terroir je stanoviště pro pěstování vinné révy se všemi faktory, které na ni působí. Vzniká tak jedineč [...]
-
Publikováno: 06.04.2022 | Kategorie : Slovníček vinařských pojmů
Co to jsou třísloviny? Třísloviny, jinak řečeno taniny, jsou přirozeně se vyskytující polyfenoly nacházející se v rostlinách, semenech, kůře, dřevu, listech, slupkách plodů a peckách hroznů. Pol [...]